Easiest Way to Prepare Perfect Sup sayur

Posted on

Sup sayur. Resepi Sup Sayur yang sedap dimakan panas-panas di kala cuaca mendung atau ketika kurang sihat. Bahan-bahan sayur boleh di tambah mengikut kesukaan anda cuma sayur yang keras perlu dimasukkan terlebih dahulu supaya lembut dengan sempurna bila siap masak nanti. Sup sayur merupakan sejenis hidangan yang terkenal dengan khasiatnya.

Sup sayur Sup sayur ini sedap makan waktu panas. Kalau tak sihat atau tak sedap badan, bila pas makan/ hirup sup sayur ini rasa makin bertambah sihat. Sup sayur ini bagus sebab resepi sayur yang sihat untuk kesihatan diri. You can cook Sup sayur using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Sup sayur

 1. You need 1 pasang of sayap, kaki ayam kampung, potong kecil".
 2. Prepare 2 biji of wortel.
 3. You need 1 potong of kubis.
 4. You need 1 of brokoli.
 5. You need 2 batang of bawang prei.
 6. It’s 2 batang of seledri.
 7. It’s 4 siung of bawang putih.
 8. It’s of Bawang goreng, buat taburan.
 9. You need 1 sendok makan of saos tiram.
 10. You need secukupnya of Ladaku.
 11. It’s secukupnya of Garam.

Sup Sayur Mudah Bila sudah tidak ada idea untuk masak ataupun keletihan dan kadang-kadang terlalu sibuk, sup sayur adalah menu penyelamat saya. Hanya tambah telur dadar dan sambal jeruk yang memang sedia ada dalam peti sejuk.dipadankan dengan nasi panas.wallaaa.hehehe. Sup sayur campur yang sedap hingga menjilat jari. gitewww! Rasa yang sedap memang membangkitkan selera untuk di makan.

Sup sayur instructions

 1. Rebus sayap dan ceker ayam yg sdh dibersihkan hingga matang kedalam air mendidih yg sdh kita beri garam, bawang putih geprek dan lada..
 2. Cuci bersih semua sayur, potong sesuai selera.
 3. Masukkan wortel kedalam rebusan ayam, tunggu beberapa menit, masukkan kubis…terakhir brokoli sebentar saja, tambahkan bawang prei, seledri, saos tiram, dan taburan bawang goreng.

Kami sekeluarga amat menyukai sup sayur campur ini. Membuatnya sangat mudah, senang dan cepat siap. Sayur petola amat baik bagi kesihatan anda, ia dipercaya dapat menyejukkan badan anda terutama ketika cuaca panas. Petola biasanya dimasak denga cara berkuah seperti sup, namun versi berikut adalah istimewa dan amat sesuai bagi peminat makanan pedas. Bahan-Bahan Ditumbuk Lumat: Sayur sop is an Indonesian vegetable soup prepared from vegetables in chicken or beef broth.