Recipe: Yummy Sup gurita kurma merah

Posted on

Sup gurita kurma merah. Satu dari sekian banyak variasi sup hongkong yakni sup gurita kurma merah. Sup ala tiongkok terkenal dengan khasiatnya untuk kesehatan. Lihat juga resep Sup gurita kurma merah enak lainnya.

Sup gurita kurma merah Biasanya bila balik travelling saya memang akan buat sup ayam red dates ni. Atau buat sup kaki red dates. Kawan kawan selalu komplen penat bila travel. You can have Sup gurita kurma merah using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Sup gurita kurma merah

 1. Prepare of ayam,.
 2. It’s of gurita kering.
 3. Prepare of wortel, 1 buah akar teratai, 1 buah pepaya.
 4. It’s of kurma merah.
 5. Prepare of Kurleb 50gr kacang tanah.
 6. You need of garam.
 7. It’s of Air.

Setelah sup hampir hampir selesai dididihkan, barulah tambahkan lagi garam mengikut citarasa masing-masing. Kalau kita dah letak garam cukup rasa pada peringkat awal, takut terlebih masin pula sebab sup akan didihkan sehingga airnya berkurang. Bawang besar memberikan rasa manis manakala kurma merah pula memberikan sedikit rasa masam. Bukan sahaja dijadikan ubat-ubatan, malah kurma merah ini turut digunakan dalam pelbagai jenis makanan harian mereka di sana.

Sup gurita kurma merah instructions

 1. Potong ayam menjadi dua bagian, cuci bersih lalu tiriskan. Kemudian didihkan air lalu halupi ayam agar hilang bau amis dan kotoran, angkat. Cuci gurita lalu potong menjadi 4 bagian, halupi juga dengan air mendidih. Hal ini bertujuan agar gurita tidak berbau amis..
 2. Kupas wortel, akar teratai dan pepaya lalu potong ukuran sedang. Jangan terlalu kecil, karna proses merebus sup berlangsung selama 3 jam. Lalu cuci bersih kurma merah, dan kacang tanah bilas dan yang terahir masing2 rendam dalam mangkuk..
 3. Siapkan panci ukuran sedang, lalu didihkan air secukupnya, kira2 sampai semua bahan terendam rata. Setelah air mendidih, masukkan satu persatu semua bahan, lalu rebus dengan api sedang selama 1 jam, dan api kecil selama 2 jam..
 4. Selama merebus, air akan menyusut, jadi bila dirasa air terlalu sedikit bisa ditambahkan secukupnya. Ayam yang direbus bersama sup akan mengeluarkan banyak minyak dipermukaan sup, jadi bisa di ambil dengan sendok sayur..
 5. Setelah 3 jam, matikan api, tambahkan 1sdt garam. Pindahkan ke mangkuk sup, sup siap disajikan 👍.

Ternyata, kurma merah ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri kerana dikatakan mampu untuk menurukan tekanan darah tinggi dan juga sangat bagus untuk […] Antara kandungan air rebusan ini adalah kurma merah, kurma hitam, longan kering dan goji. Ibu saya juga pernah bercerita, semasa dia bersalin dulu pun jiran sebelah katilnya yang berbangsa Cina juga selalu minum kurma merah yang dibuat sup. Setiap hari suaminya akan datang membawakan sup kurma merah. Resepi Air Kurma Merah dan Longan Saat ini kurma merah disajikan dalam hidangan sup hingga kue. Lihat juga resep Sup gurita kurma merah enak lainnya.