Recipe: Yummy Puding Buah

Posted on

Puding Buah. Cara membuat puding buah lapis: Pertama, cuci bersih dan kupas kulit buah mangga dan bit lalu potong kecil berbentuk dadu dan juga cincau hitam, lalu sisihkan. Lihat juga resep Puding Buah enak lainnya. Puding sendiri memiliki banyak varian, salah satu yang paling disukai adalah puding buah.

Puding Buah Selain bisa menakar sendiri bahan-bahannya, kamu juga lebih teliti terhadap kebersihan makanan tersebut. Kini, resepi puding dipelbagaikan dengan ditambah pelbagai 'isi' seperti biskut, buah-buahan dan lain-lain lagi, ya. sedap jadinya! Rasa terliur nak makan bila nampak puding atau agar-agar macam ni kan? You can cook Puding Buah using 5 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Puding Buah

  1. You need 1500 ml of air.
  2. It’s 2 bungkus of agar2 swallow globe yg plain.
  3. It’s 200 gr of gula pasir (sesuai selera).
  4. Prepare of Buah2an: strawberry, kiwi, anggur, semangka, jeruk Mandarin.
  5. It’s Potongan of jelly Lecy bikin dr nutrijell rasa lecy.

Inilah agar-agar cermin buah-buahan atau puding mixed fruit yang sangat mudah untuk anda cuba buat di rumah. Nak bawa untuk potluck atau jamuan pun sesuai sangat. Jom kita tengok resepi yang dikongsikan oleh Puan Sya […] Puding Buah lapis Puding Buah lapis. Puding buah lapis adalah budak yang dibuat dengan menggunakan campuran berbagai jenis buah.

Puding Buah step by step

  1. Campur bubuk agar2 dengan gula pasir. Aduk..
  2. Tuang air, nyalakan kompor. Masak sampai mendidih..
  3. Tata atau susun buah dicetakan puding. Tata satu saf dl. Tuang cairan puding ke atas buah ketika uap SDH hilang. Tuang bertahap, gunakan sendok sayur..
  4. Tata lagi buah di saf kedua, tuang cairan puding perlahan.lakukan sampai habis. Tunggu dingin, simpan kulkas Min.4 jam atau semalaman hingga set..
  5. Tips: harus sabar dan tunggu uap hilang br tuang cairan puding ya..

Selain rasanya yang nikmat, puding buah lapis juga memiliki kandungan vitamin dan serat yang tinggi yang sangat bermanfaat untuk tubuh. Nah, berikut ini bahan serta cara untuk membuat puding buah lapis. Aneka kreasi puding sudah cukup familiar dikalangan masyarakat Indonesia, berbagai varian rasa mulai dari puding coklat, puding buah, puding susu, sampai inovasi baru puding cake, selalu laris manis diserbu konsumen sebagai makanan penunda lapar dan hidangan penutup di setiap kesempatan, puding juga merupakan makanan yang cocok untuk waktu santai. Puding adalah sebuah hidangan penutup yang umumnya dibuat dari bahan-bahan yang direbus, dikukus, atau dipanggang. Istilah puding juga dapat dipakai untuk berbagai jenis pai yang berisi campuran lemak hewan, daging, atau buah-buahan yang dipanggang, direbus, atau dikukus.